Quantcast
Channel: Vetenskap och Hälsa
Viewing all 370 articles
Browse latest View live

Nya hjärtat ses som en fiende

$
0
0
operation

Foto: Dreamstime

För den obotligt hjärtsjuke är det nya hjärtat efterlängtat. Men kroppen reagerar mot allt utom mot sig själv. Främlingar attackeras, oavsett om det är ett transplanterat organ eller en bakterie. Hjärttransplantationer är därför beroende av fungerande antibiotika.

Ettårsöverlevnaden vid hjärttransplantationer vid Skånes universitetssjukhus i Lund är hög, 93 procent. Ännu fem år efter operationen lever 82 procent av patienterna.

Antibiotika förutsättning för transplantation

Björn Kornhall

Björn Kornhall. Foto: Roger Lundholm

– Tillgången till fungerande antibiotika är en av de nödvändiga förutsättningarna för att vara så framgångsrik, berättar ansvarig kardiolog Björn Kornhall.

För att kroppen ska acceptera det nya organet dämpas kroppens försvarssystem, immunförsvaret. Priset som mottagaren av det nya hjärtat får betala är att hon då blir mer mottaglig för även banala infektioner.

Därför är det viktigt att det finns medel att sätta in mot de mikroorganismer som annars invaderar kroppen.

Inte användas i onödan

Dessa antibiotika ges till alla patienter från det ögonblick då hjärtbytet sker. Om multiresistenta bakterier blir en vanlig företeelse i operationssalarna och i samhället så får sjukvården svårt att skydda dem som behöver ett antibiotikaparaply under en kritisk tid i livet.

Det kan bli så att de enda antibiotika som återstår är alltför skadliga för lever och njure för att kunna användas till dessa patienter.

Därför, säger Björn Kornhall, bör vår användning av antibiotika präglas av solidaritet med de mest behövande. De vapen som finns måste sparas tills de verkligen behövs.

– Vi vet ju att stora mängder används inom djurhållningen och att alltför många talföra föräldrar tjatar till sig antibiotika när barnen har virusinfektioner som medicinen ändå inte biter på.

Text: PER LÄNGBY

Related posts:

  1. Så fungerar antibiotika och antibiotikaresistens
  2. Tuff kur för Morgon
  3. Vad kan jag bidra med i kampen mot resistenta bakterier?

Antibiotika räddade nya höfter och knän

$
0
0
höftprotes

Foto: Matton

Stelopererade knän eller ständig smärta i höften? Det blir en nygammal verklighet om multiresistenta bakterier skulle slå ut operationer med knä- och höftproteser.

Sedan 70-talet har nedslitna knän och höfter kunnat ersättas med proteser. Till en början uppstod infektioner i samband med operationen i uppemot 10-15 procent av fallen vid sjukhusen i Malmö och Lund.

– I dag är vi nere vid en risk på omkring en till två procent. Men de bakterier som orsakar infektionerna kan vara mycket resistenta och svåra att hitta ett antibiotikum mot, berättar Anna Stefánsdóttir, teamchef för ortopediska infektioner vid Skånes universitetssjukhus.

Mot slutet av 70-talet började ortopederna ge förebyggande antibiotikum innan ingreppet, vilket drastiskt minskade infektionerna. Motståndet från infektionsläkarna, som fruktade framtida antibiotikaresistens, hade då gett vika.

Sällsynt med stelopererade idag

I dag utförs det omkring 16 000 höftoperationer om året i Sverige och omkring 13 000 knäoperationer. Före protesernas tid kunde knäpatienten bli stelopererad, vilket gjorde att benet inte längre kunde böjas vid knäet. Han blev strakbent. Den synen är sällsynt i dag.

Anna Stefánsdóttir

Anna Stefánsdóttir. Foto: Roger Lundholm

– Men det uppstår alltid en risk när man sätter in ett främmande material i människokroppen, antingen det är proteser, skruvar eller plattor. Vid sidan av antibiotika spelar därför hygienen före och under ingreppet också stor roll, säger Stefánsdóttir.

Mer utsatta för infektioner

Sköra äldre personer liksom cancerpatienter löper störst risk att drabbas av infektioner. Skulle det inträffa krävs nya operationer. Om infektionsrisken är större än nyttan väntar i värsta fall ett liv i rullstol.

– En möjlighet är att utveckla metoder som gör att bakterier inte får fäste på protesen där de kan bilda samhällen. Men där är vi inte än, säger Anna Stefánsdóttir.

Text: PER LÄNGBY

Related posts:

  1. Antibiotika – missbrukad mirakelmedicin
  2. Nanopartiklar – bakteriernas egna vapen mot antibiotika
  3. Infekterade knäproteser ger problem

Vem vill dela rum på hotell?

$
0
0
enkelrum på sjukhus

Peter Lanbeck och hans kollegor drev på hårt för att nya Akut- och infektionshuset i Malmö skulle få enkelrum. Foto: Roger Lundholm

Tänk dig följande: Du checkar in på ett hotell. Får besked att du kanske får dela rum. Kanske med någon av motsatt kön. Kanske med någon som kräks.

Detta är regel på sjukhus. Ett tillfälle då du dessutom är sjuk och svag och extra känslig för smitta.

När det runda och färgglada Akut- och infektionshuset byggdes i Malmö fick det funktionsprogram som forskarna och infektionsläkarna Torsten Holmdahl och Peter Lanbeck tagit fram stort inflytande på utformningen.

Förutom yttre och inre slussar till varje rum, avancerad ventilation, separata hissar och utvändiga loftgångar satsades det stort på enkelrum.

Infektionskliniken på SUS i Malmö

Infektionskliniken på SUS i Malmö. Foto: Roger Lundholm

Deras erfarenheter av detta arbete publiceras snart i en ansedd amerikansk tidskrift för forskning om sjukhusbyggnation.

– Men alla inneliggande patienter bör vårdas i enkelrum. Det handlar inte bara om multiresistenta bakterier. Sjukhusen har sedan länge stora problem med infektioner som uppstår i vården, exempelvis vinterkräksjuka, säger Peter Lanbeck.

Hantera globala pandemier

– Vi måste också vara bättre förberedda på globala pandemier, påpekar Torsten Holmdahl och påminner om fågelinfluensan och SARS som vållade stor uppståndelse under samma tid som sjukhusbyggnaden vid Carl Gustavs väg i Malmö projekterades.

Enkelrum, påpekar de, har dessutom andra fördelar, som minskad risk att medarbetarna ger läkemedel till fel patient. Därutöver får patienten bättre sömn, större skydd för den egna integriteten och mer personligt omhändertagande av såväl vårdpersonal som närstående.

Vet sällan i förväg vem som bär på smitta

– Ur smittosynpunkt gäller att vi ju aldrig vet vilken patient som bär med sig smitta till sjukhuset. Dessutom är det inte visat att det skulle vara dyrare med enkelrum – men vi vet att vinterkräksjuka, influensa och förlängda vårdtider kostar, säger Peter Lanbeck.

När sjukhusen dessutom går från en beläggning på 80 procent av vårdplatserna till 95-100 ökar svårigheterna att hålla smittspridningen stången. Multiresistenta bakterier som ESBLcarba skärper kraven ytterligare.

Text: PER LÄNGBY

Related posts:

  1. Nu vill vi ha era frågor om lungans sjukdomar
  2. Lungan vill läka sig själv
  3. När babylyckan inte vill infinna sig

Resistensbestämning av bakterier – så här går det till

Lita inte på urinstickan!

$
0
0
urinsticka

Foto: Roger Lundholm

”Den som har bakterier i urinen har urinvägsinfektion och bör behandlas med antibiotika.”

Så tänker många inom vården, men faktum är att bakterier i urinen inte alls måste vara ett tecken på en infektion. Överdriven användning av antibiotika i det här sammanhanget ligger bakom en hel del av resistensproblemen i Sverige.

Det menar Per Åkesson, forskare och infektionsläkare vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus i Lund.

Inget bevis på sjukdom

– Snabbtest som visar om det finns bakterier i urinen är ju bra, men i det här fallet snarast för bra. Det är så lätt att doppa en teststicka i ett urinprov och tro att man fått fram skälet till att en viss patient mår dåligt, säger han.

Urinvägsinfektion är en av våra vanligaste infektionssjukdomar, men enbart bakterier i urinen är inget bevis på sjukdomen. Kolibakterier – som det oftast är fråga om – kan nämligen också befinna sig i urinblåsan utan att orsaka några problem.

Många äldre har bakterier i urinen

Eftersom urinblåsan är steril, så ska där egentligen inte vara några bakterier. Men det finns undantag, framför allt hos äldre personer. På äldreboenden och sjukhem har så många som 15-30 procent av alla äldre män och 25-50 procent av alla äldre kvinnor bakterier i urinen utan att det innebär en infektion.

– När dessa äldre sedan får ont i magen, blir illamående eller har andra ospecificerade symtom, så tar personalen ofta ett urinprov. Finner man bakterier så tror man att besvären beror på en urinvägsinfektion och bryr sig inte om att leta vidare, säger Per Åkesson.

Får antibiotika i onödan

Han anser att dessa patienter därför ofta får antibiotika helt i onödan. Det gäller även en del yngre patienter med urinvägsbesvär. Även de kan ibland ha bakterier i urinen utan att det betyder urinvägsinfektion.

Varför en och samma bakterie ibland leder till en infektion med sveda, smärtor, feber etc., och ibland inte ger några problem alls, vet ingen idag. Men det finns ett stort behov av ett alternativt test som kan sålla fram de patienter som verkligen har en infektion och behöver antibiotika.

Per Åkesson har forskning i gång på området, och hoppas på positiva resultat så småningom.

Text: INGELA BJÖRCK

Related posts:

  1. Frågor och svar om huskurer vid urinvägsinfektioner
  2. Tror på snälla bakterier
  3. Mindre antibiotika gav inte fler komplikationer

Saliv som vapen mot infektioner

$
0
0

Djur slickar sina sår och det gör vi människor också – t.ex. om vi får sår på fingrarna. Och visst är det så att sår i munhålan brukar läka utan problem – trots att vi har en hel del bakterier i munnen. Forskarna ville veta om förklaringen fanns i saliven.

katt som slickar tass

Foto: Colourbox

Ole Sørensen och hans kollegor på avdelningen för infektionsmedicin vid Lunds universitet började undersöka om antimikrobiella peptider kunde ligga bakom salivens sårläkande förmåga. Man visste sedan tidigare från djurförsök att det inte berodde på det rent mekaniska slickandet som avlägsnade bakterier från såret utan att det måste röra sig om en kemisk substans i saliven.

De kunde visa att hudceller som kommer i kontakt med saliv börjar producera bakteriedödande peptider och att munslemhinnans celler, som ständigt är i kontakt med saliv, producerar dessa peptider i större mängder än vanliga hudceller. Skadad hud som redan producerade antimikrobiella peptider ökade sin produktion om den kom i kontakt med saliv.

Enkelt uttryckt kan man säga att den kemiska substansen i saliven, genom flera mellansteg, aktiverar de gener som kodar för antibakteriella peptider och sätter på så sätt igång deras produktion.

Att beskriva den molekylära mekanismen bakom salivens sårläkande egenskaper är förstås intressant ur ett grundforskningsperspektiv men kan patienter få någon nytta av de här fynden?

– Jag tror att det i framtiden kan vara möjligt att öka produktionen av kroppens egna antibiotika i sår med risk för infektion, t.ex. i kroniska bensår. Dessa sår är ett jätteproblem för sjukvården och antimikrobiella peptider skulle kunna ge bättre sårbehandling, säger Ole Sørensen.

Text: EVA BARTONEK ROXÅ

Related posts:

  1. Kroppens egen antibiotika
  2. Nytt vapen mot aggressiva bakterieinfektioner
  3. Artur Schmidtchen: Människans medfödda immunförsvar

Tror på snälla bakterier

$
0
0
Björn Wullt

Docent Björn Wullt är urolog och har privatpraktik i Helsingborg. Han är knuten till Catharina Svanborgs forskargrupp vid Lunds universitet och forskar om nya behandlingsalternativ vid urinvägsinfektioner.

Många drabbas av urinvägsinfektioner. Att förlora möjligheten att behandla de svåraste fallen med antibiotika skulle leda till enorma problem. Vid Lunds universitet försöker nu forskare se om ”snälla” bakterier kan vara en väg framåt mot nya behandlingsalternativ vid urinvägsinfektioner.

– Vi vill få en djupare förståelse för varför vissa får upprepade urinvägsinfektioner hela tiden, medan andra inte får det, säger Björn Wullt som är urolog och forskar om urinvägsinfektioner.

Ökad risk för resistenta bakterier

I takt med att ESBL-resistenta tarmbakterier, som blivit resistenta mot nästan alla former av antibiotika, blir allt vanligare, ökar också risken för resistenta bakterier vid urinvägsinfektioner.

Vid enklare urinvägsinfektioner utan feber kan antibiotika med låg risk att skapa resistens fortfarande användas, men vid komplicerade infektioner räcker för det mesta inte dessa antibiotika till. Då måste antibiotika användas som tyvärr också driver på resistensutvecklingen. Därför behövs alternativa behandlingar.

Bakterieflorans skyddande effekt

– Det vår forskargrupp har gjort är att väcka liv i en gammal mikrobiologisk princip som man tillämpade redan i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet, berättar Björn Wullt. Det handlar om att vi försöker utnyttja den normala bakterieflorans skyddande effekt mot infektioner.

I flera studier de senaste åren har Björn Wullt och hans kollegor vid Lunds universitet sett att en tarmbakterie som inte orsakar sjukdom, E. coli 83972, har haft en skyddande effekt. Via en kateter ympas bakterierna in i urinblåsan, och hindrar mer sjukdomsframkallande bakterier från att växa.

Urinvägsinfektion utan symptom

– Den E. coli-bakterie vi har använt isolerades från en flicka i Göteborg på 70-talet som hade haft urinvägsinfektion utan symptom i många år, berättar Björn Wullt. Det verkar som om dessa bakterier kan ge ett skydd mot svårare former av urinvägsinfektioner. Något hos de här bakterierna gör att inflammationen inte startar, men vi vet inte vilka de molekylära mekanismerna är.

– Hittar vi dem kan det leda till spännande möjligheter i framtiden.

Text: NINA NORDH

Related posts:

  1. Frågor och svar om huskurer vid urinvägsinfektioner
  2. Jenny Grönberg Hernández: Snälla bakterier till urinblåsans försvar
  3. Bakterier istället för antibiotika

Oönskade bakterier på dagis pressades tillbaka

$
0
0
stövlar på dagis

Foto: Johnér

Våra förskolor är den perfekta miljön för att virus och bakterier ska trivas.

Men det går att få bukt med smittspridning och antibiotikaresistens även här.

Förskolor hör till de miljöer där virus och bakterier förökar sig allra mest. Till exempel är det vanligt att influensa och andra säsongsbundna infektioner tidigt får fäste här och sedan sprids. Att stävja smittspridningen på förskolorna är därför extra viktigt.

Bakteriernas framfart underlättas av att barn är särskilt mottagliga eftersom deras immunförsvar ännu inte är färdigutvecklat. Närhet, lekar och benägenhet att undersöka allt möjligt med mun och fingrar gör sitt till, berättar Jonas Ahl, forskare i infektionssjukdomar vid Lunds universitet.

Smittskyddsåtgärder på 1990-talet

Jonas Ahl, som även är infektionsläkare på Skånes universitetssjukhus, disputerade nyligen på en avhandling där han har studerat de smittskyddsåtgärder som sattes in på skånska förskolor på 1990-talet och framåt för att minska spridningen av pneumokocker.

I mitten av 1990-talet toppade Skåne Sverigestatistiken för pneumokocksmitta av PNSP-typ, som innebär att pneumokockerna utvecklat en högre motståndskraft mot penicillin. En bidragande orsak till den stora förekomsten var sannolikt den omfattande antibiotikaförskrivningen till barn.

Stängdes av från förskolan

Därför infördes åtgärder i Skåne som var mer långtgående än någon annanstans i landet. Bland annat stängdes barnen av från förskolan om de var bärare av pneumokocker av PNSP-typ (läs mer om smittskyddsåtgärderna i artikeln intill).

– Omfattningen av PNSP låg kring vad som brukar betraktas som tröskelvärdet för en explosionsartad tillväxt. Mot den bakgrunden kan jag förstå att smittskyddsläkaren i Skåne beslutade om strängare regler än i övriga landet, säger Jonas Ahl.

Minskad antibiotikaförskrivning

På senare år har pneumokocker av PNSP-typ minskat kraftigt i Skåne. I vilken grad det kan förklaras av smittskyddsåtgärderna är svårt att avgöra, eftersom flera faktorer kan påverka smittspridningen. Jonas Ahl tror att det kan handla om en kombination av insatser.

– Förutom smittskyddsåtgärderna har den kraftiga minskningen av antibiotikaförskrivning till barn sannolikt bidragit i stor utsträckning. Även riktade kampanjer för bättre hygien vid förskolor kan ha bidragit till att minska risken för smittspridning, menar han.

År 2009 togs dessutom ett annat steg i kampen mot pneumokockerna. Då infördes ett pneumokockvaccin i det allmänna barnvaccinationsprogrammet i Sverige.

Pneumokockvaccin ger bra skydd

Vaccinet anses ge ett bra skydd, även om det inte biter på alla typer av pneumokockbakterier. Det tar sannolikt ytterligare några år innan resultatet av vaccinationerna märks fullt ut, men i USA har man vaccinerat barn sedan år 2000 och uppföljningarna visar på positiva resultat.

– Det har varit en fantastisk utveckling i USA. Alla åldersgrupper har indirekt tjänat på att barnen har vaccinerats eftersom det innebär att färre pneumokockbakterier är i omlopp. Exempelvis har antalet fall av lunginflammation bland äldre minskat, berättar Jonas Ahl.

Utvecklingen av nya vaccin och andra alternativ till antibiotika är dock ett tidskrävande arbete med osäkert resultat. Bland annat därför är det enligt Jonas Ahl nödvändigt att arbeta vidare med olika åtgärder som håller liv i antibiotika som verkningsfull medicin.

Text: BJÖRN MARTINSSON

 

 

Related posts:

  1. Resistenta bakterier och vilka sjukdomar de orsakar
  2. Många intresserade av honung som dödar bakterier
  3. Bakterier vilseleder immunsystemet

Förskolor tvingades stänga på grund av pneumokocker

$
0
0
lekplats

Foto: Colourbox

Jonas Ahl har i sin doktorsavhandling analyserat smittskyddsåtgärderna på förskolor i Sydvästskåne under åren 2000–2010.

Åtgärderna, som var specifika för Skåne, innebar att barnen stängdes av om de var bärare av pneumokocker av PNSP-typ, dvs. pneumokockerna har utvecklat en högre motståndskraft mot penicillin (PNSP= Penicillin Non-Susceptible Pneumococci).

Därefter screenades samtliga barn på den aktuella förskolan samt andra barn i det avstängda barnets närmiljö.

Avstängda från förskolan

Alla som var PNSPbärare stängdes av från förskolan och fick inte återvända förrän de förklarats fria från PNSP. I en del fall stängdes förskolor helt under en period.

I avhandlingen framkommer det bl.a. att 42 procent av alla screenade förskolebarn i studien (ca 5 500) var bärare av pneumokocker. PNSP förekom hos fem procent av de screenade barnen. Det framkom även att fler barn i grupper som var stora var bärare av pneumokocker.

Nya riktlinjer från 2012

I juni 2012 infördes ett gemensamt smittskyddsprogram för hela Sverige – inklusive Skåne.

Det innebär att åtgärder sätts in först då ett barn bär på helt penicillinresistenta pneumokocker, dvs. det räcker inte med endast högre motståndskraft mot penicillin.

Text: BJ ÖRN MARTINSSON

 

Related posts:

  1. Oönskade bakterier på dagis pressades tillbaka
  2. Reumatiker behöver vaccinera sig oftare mot pneumokocker
  3. Resistenta bakterier och vilka sjukdomar de orsakar

Söker bättre sätt att välja rätt

$
0
0
Sigvard Mölstad

Foto: Roger Lundholm

Överanvändningen av antibiotika på vårdcentralerna är fortfarande stor, men hur minskar man användningen utan att riskera att missa de patienter som verkligen behöver antibiotika?

Med ökad kunskap om hur de resistenta bakterierna är spridda i samhället hoppas distriktsläkaren och forskaren Sigvard Mölstad att det ska bli lättare att bedöma vilken sorts antibiotika läkaren ska välja om en patient behöver antibiotika vid luftvägsbesvär. I en studie som förhoppningsvis startar till hösten är det tänkt att totalt 800 barn på ett tiotal vårdcentraler runt om i Skåne ska screenas efter resistenta bakterier.

Studera bakteriefloran i halsen

– Vi vill se hur vanligt det är med resistenta bakterier hos dem som söker för luftvägsbesvär på en vårdcentral, berättar Sigvard Mölstad. Idag vet man inte så mycket om det. Vi har också studier på gång där vi vill se hur bakteriefloran i halsen förändras vid en penicillinkur. En ökad kunskap om detta gör det lättare för oss att veta när en antibiotikabehandling är lämplig eller inte.

Genom att undersöka hur mycket av den normala bakteriefloran som man förlorar vid en penicillinkur, och hur länge förändringen sitter i, vill forskarna se om det går att individanpassa penicillindosen bättre.

– I normala fall är bakteriefloran i viss mån skyddande mot infektioner, berättar Sigvard Mölstad. Men vad händer med bakteriefloran i halsen när man ger penicillin? Det finns faktiskt inga studier gjorda kring det tidigare.

Liknande studier har gjorts för andra typer av antibiotika men inte för penicillin, som är den vanligaste antibiotikan i vårt land vid luftvägsinfektioner.

– Det är viktigt att lära sig mer om hur bakteriefloran i halsen påverkas av en antibiotikakur, eftersom stora förändringar i bakteriefloran kan göra att man blir lättare mottaglig för nya bakterier och sjuk igen, säger Sigvard Mölstad.

Få kräver antibiotika

Ungefär vart fjärde läkarbesök på en vårdcentral är relaterat till infektioner på något sätt, vanligast är infektioner i halsen och urinvägarna.

Sigvard Mölstad

Genom att lära sig mer om luftvägsinfektioner orsakade av resistenta bakterier vill Sigvard Mölstad bidra till att vi får en mer träffsäker användning av antibiotika. Han är distriktsläkare och forskare vid Lunds universitet och Centrum för Primärvårdsforskning med ett långvarigt engagemang för problematiken med antibiotikaresistens. Foto: Roger Lundholm

– Förr kom bara de allra sjukaste till sjukvården. Numera söker fler med lindrigare symptom vård, och det gör att vi måste vara noga att välja ut dem som verkligen behöver antibiotika.

Sigvard Mölstads erfarenhet är att få kräver att de ska ha antibiotika – de flesta blir i stället lättade när de får veta att det inte var något farligt.

– Många gånger behandlar vi sådant som är självläkande i väldigt hög utsträckning. Vi har ett fantastiskt immunförsvar som vi inte ska glömma bort. För till exempel en halsfluss orsakad av streptokocker är skillnaden i tillfrisknande faktiskt bara en till två dagar om man jämför med eller utan antibiotika. Idag är det också ovanligt med de svåra komplikationerna man var rädd för förr, som reumatisk feber eller njurbesvär.

Hos mindre barn under fyra år är öroninflammationer den dominerande orsaken till en antibiotikabehandling, berättar Sigvard Mölstad. Hos ungdomar är det ofta halsfluss, och hos vuxna infektioner i de nedre luftvägarna. Med stigande ålder blir det sedan allt färre luftvägsinfektioner, och i stället allt fler urinvägsinfektioner och hudinfektioner som leder till en antibiotikabehandling.

Odlingar kan vara svårtolkade

– Det skrivs fortfarande ut onödigt mycket antibiotika på våra vårdcentraler, säger Sigvard Mölstad, men nu har den kraftiga ökningen vi såg på 90-talet minskat. Vi är nu nere på den förbrukning vi hade på 80-talet.

Jag frågar Sigvard Mölstad hur man kan minska antibiotikaförbrukningen ytterligare. Är det genom att göra fler bakterieodlingar så att man inte behandlar i onödan?

– Nej, det tror jag inte. Den minskningen når vi främst genom att öka medvetenheten om när antibiotika gör nytta.  När vi ställer diagnos är det i första hand patientens symptom,  undersökningsfynd och hur sjuk patienten är som vägleder oss, framför allt hos barn. Odlingar ger inte alltid orsaken till infektioner, eftersom barn ofta bär  på så många bakterier, även när de är friska. När vi odlar görs det oftast för att ta reda om resistenta bakterier finns, som kan ställa till problem för läkningen.

Stora skillnader mellan olika vårdcentraler i förskrivning av antibiotika

Sigvard Mölstad berättar att det kan skrivas ut mer än dubbelt så mycket antibiotika på en vårdcentral som på en annan vårdcentral, även inom samma region.

– Orsakerna till detta är oklara och vad som är optimalt vet vi inte.  Vi tror inte att det beror på att det går olika sorters infektioner på olika platser eller att patienterna är olika. I ett stort nationellt projekt kommer vi nu att kartlägga förskrivningen av antibiotika vid olika vårdcentraler och  studera de faktorer som kan påverka denna.

Ett antal vårdcentraler med hög förskrivning ska jämföras med vårdcentraler med låg förskrivning. Finns det skillnader i läkarnas kunskaper och attityder, patienternas förväntningar, typ av infektioner, telefonrådgivning, personal, bemanning, enhetens organisation eller andra faktorer?

– Det är ju viktigt att befolkningen får lika bedömning utifrån riktlinjer och vetenskap oberoende av var man söker vård, säger Sigvard Mölstad. Det får varken vara underbehandling eller överbehandling med antibiotika och här måste vi veta mer om hur olika infektioner handläggs.

Studie om snabbsänka

Som en hjälp att ställa diagnos används också ofta en metod som kallas snabbsänka, CRP. I ett blodprov undersöks om det finns så kallat C-reaktivt protein. Det är ett ämne som ingår i kroppens immunförsvar och tillfälligt ökar i mängd när man får en infektion eller inflammation.

– Det finns en tro att man skulle kunna skilja på om det är en infektion orsakad av virus eller bakterier med hjälp av CRP, men vi är inte säkra på att det stämmer, säger Sigvard Mölstad. Det saknas faktiskt vetenskapligt underlag om hur mycket CRP-värdet varierar vid virusinfektioner.  Det vill vi titta närmare på i ytterligare en studie som planeras till hösten.

Sammantaget hoppas Sigvard Mölstad att de studier som nu planeras inför hösten på Centrum för primärvårdsforskning ska ge en bra grund att stå på för att göra förskrivningen av vårt vanligaste antibiotikum, penicillin, mer träffsäkert i framtiden.

Text: NINA NORDH

Related posts:

  1. Rätt mat vid rätt tid ger skiftarbetare en bättre hälsa
  2. Att välja lampa inomhus
  3. Ny metod leder till rätt behandling vid bihåleinflammation

Fritt fram för diarrébakterier när tarmfloran slagits ut

$
0
0
diarré

Foto: Scanpix

Syftet med antibiotika är att slå ut sjukdomsframkallande bakterier. Tyvärr går många oskyldiga bakterier under samtidigt, inte minst de i tarmen. Och när den normala tarmfloran utplånats är det fritt fram för den besvärliga, diarréframkallande bakterien Clostridium difficile.

Clostridium difficile är släkt med andra farliga bakterier, bland annat sådana som orsakar de svåra tillstånden botulism och stelkramp.

Farligheten beror på att bakterierna innehåller toxiner, giftiga ämnen. Clostridium difficiles giftämnen orsakar diarré, uppsvälldhet och ibland svåra magsmärtor och tjocktarmsinflammation. Den gängse behandlingen är antibiotika.

– Det kan ju verka konstigt att behandla en antibiotikarelaterad diarré med just antibiotika … Men vi väljer då ett antibiotikum som heter metronidazol, som inte slår lika hårt mot de ofarliga tarmbakterierna, förklarar forskaren och infektionsläkaren Marlene Wullt på Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Återfall i diarré och magont

Behandlingen brukar få omkring 70 procent av patienterna att bli friska. De övriga fortsätter att få allt svårare återfall i diarré och magont. Det sista möjliga läkemedlet har då varit vankomycin, ett av de antibiotika som tas till när inget annat hjälper.

– Men nu har det börjat dyka upp enterokocker – tarmbakterier – som blivit resistenta även mot vankomycin. Därför vill vi helst använda detta så lite som möjligt, säger Marlene Wullt.

”Goda” bakterier kan hjälpa

På senare tid har det faktiskt utvecklats en alternativ metod: att ge patienten en stor dos ”goda” bakterier direkt till tarmen. Bakterierna kan komma från en frisk persons avföring, som blandas upp med varm saltlösning och tillförs som lavemang. Metoden kallas fekal transplantation eller lavemang, och kan vid första påseendet verka frånstötande.

Faktum är dock att den fungerar utmärkt, vilket visats i flera studier. Nyligen jämfördes t.ex. Clostridium difficile-infekterade patienter som fick fekal transplantation med sådana som fick vankomycin – en jämförelse där den förra metoden vann helt överlägset.

– Jag har också haft mycket goda resultat med fekala lavemang. Men det har visat sig gå lika bra att ge lavemang med en havredryck som kombinerar fibrer och nyttiga laktobaciller. Den är ju också enklare att hantera, säger Marlene Wullt.

Bakterielavemang allt viktigare i framtiden

Att laktobaciller är bra för tarmfloran har varit känt länge. Lactobacillus plantarum verkar också kunna hävda sig väl mot den konkurrerande tarmbakterien Clostridium difficile. Odlingsförsök i laboratorier har visat att den ”onda” bakterien trängs undan av de ”goda” bakterierna.

Bakterielavemang kan få en allt viktigare roll i framtiden, särskilt om en ny, antibiotikaresistent stam av Clostridium difficile kommer in i Sverige.

– Det är en mycket aggressiv stam som gör patienterna svårt sjuka och inte sällan leder till döden. Den finns redan i England och på kontinenten. Den här stammen, som kallas O27, bildar ett extra giftämne och påverkar tarmfloran ännu mer än den vanliga stammen, berättar Marlene Wullt.

Förebygga infektioner

Marlene Wullt ser tre vägar för att förebygga Clostridium-infektioner:

• Sjukvården bör försöka minska användningen av antibiotika. Det är ju när den vanliga tarmfloran slagits ut av antibiotika som Clostridiumbakterien kan bre ut sig – antingen en bakterie som man tidigare burit i tarmen utan besvär, eller som man just smittats med på sjukhuset.

• Med en noggrann sjukhushygien (lämplig klädsel, handskar, isolering av smittsamma patienter) bör smittrisken minskas så långt möjligt.

• På det personliga planet rekommenderar hon alla att förbättra sin tarmflora genom att äta probiotika och mjölksyrejästa produkter.

Text: INGELA BJÖRCK

Related posts:

  1. Tror på snälla bakterier
  2. Frågor och svar om huskurer vid urinvägsinfektioner
  3. Den friska tarmfloran är som en regnskog i balans

Varmare klimat påverkar svensk sjukdomsbild

$
0
0
Mattias Waldeck

Mattias Waldeck. Foto: Roger Lundholm

Antibiotikaresistens är det allvarligaste hotet när det gäller hur infektionssjukdomar ska bekämpas. Konsekvenser av klimatförändringen kan komma att öka spridningen av antibiotikaresistenta bakterier, säger biträdande smittskyddsläkaren Mattias Waldeck, Smittskydd Skåne.

– Det finns en risk att vi kan drabbas av nya sjukdomar på grund av klimatförändringen. Smitta via dricksvatten, badvatten, livsmedel och nya sjukdomar som sprids via myggor och fästingar, säger Mattias Waldeck.

Bakterier kan frodas i varmare vatten

Varmare klimat ger längre badsäsong. En temperatur över 20 grader i ett välgött vatten får vibriobakterier att växa.

– Det kan ge badsårsfeber om man badar med öppna sår. Särskilt hos äldre kan det ge en allvarlig infektion som, om den inte behandlas korrekt kan vara livshotande. Vanligare är dock att de badande drabbas av hörselgångsinfektion av vibrobakterien.

Mer regn kan ge sämre dricksvattenkvalitet

Ett varmare klimat bedöms också leda till häftigare skyfall. Regnvatten som forsar ner över betesmarker ökar risken för att dricksvattnet försämras.människor i regn

– Det är viktigt att ha bra system för rening, se på vad som hände i Östersund för några år sedan där en stor del av befolkningen blev sjuka genom dricksvattnet.

Under sommaren ökar sjukdomar orsakade av campylobacter och EHEC. I andra länder får fler människor salmonella. Det kan innebära att vid ett varmare klimat kommer dessa sjukdomar att öka i Sverige.

Grönsaker allt oftare smittkälla

– EHEC är en av våra allvarligaste tarmsjukdomar, den kan bland annat leda till njurskador. Ökar medeltemperaturen i ett land blir kylkedjan för livsmedel svårare att hålla.

Skölj grönsaker, bär, frukt väl i rent vatten. Håll kall mat kall och varm mat varm är de förebyggande råden som Mattias ger.

korvgrillning

Foto: Matton

Längre varmt väder kommer även att förlänga grillsäsongen. Och vid grillning är det ofta svårare hålla samma höga hygien som praktiseras vid matlagning inomhus.

Dessutom rapporteras allt oftare grönsaker som smittkälla för salmonella, inte minst importerade från andra länder.

Ökat resande ger fler resistenta bakterier

West Nile fever är exempel på en sjukdom som kan spridas via myggor. Sjukdomen har på senare tid dykt upp på nya ställen i Europa och även i Sverige finns myggor som kan bära West Nile fever.

Förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier hos svenskarna kommer att öka förutser han.

– Inte så mycket på grund av klimatet utan för att resandet ökar.

– Vi tar med oss antibiotikaresistenta bakterier i vår tarmflora från resor till länder med högre antibiotikaresistens. Om dricksvattnet då förorenas av avloppsvatten med mänsklig avföring kan antibiotikaresistenta bakterier spridas. Infektion orsakade av sådana bakterier kan vara svåra eller omöjliga att bota.

Text: HANS-GÖRAN BOKLUND

Related posts:

  1. Svensk Waran-behandling bäst i världen
  2. Var tionde svensk bär på stenåldersmutation
  3. Hur vägbuller, dålig luft eller pendling påverkar vår hälsa

Avvisade asylsökande ökar resistensrisken

$
0
0
Niclas Winqvist

Niclas Winqvist. Foto: Roger Lundholm

Patienter som är asylsökande och utvisas och därmed får avbryta sin behandling mot tuberkulos (tbc) riskerar att drabbas av en sjukdom som blir resistent mot de läkemedel som används, konstaterar Niclas Winqvist, epidemiolog vid Smittskydd Skåne.

Nyligen hade Skåne ett fall av extremt resistent tuberkulos. En kombination av läkemedel fick till slut sjukdomen under kontroll.

– Hade denna mix inte hjälpt kunde det även blivit aktuellt med kirurgi, dvs. bortoperation av delar av lungan eller den del av patientens kropp som sjukdomen angripit, förklarar Niclas Winqvist.

Farligt avbryta pågående behandling

Nio miljoner nya fall av tbc inträffar i världen varje år. Drygt tre procent, 310 000, är resistenta. Talrikast är sjukdomen i Indien, Kina och Ryssland, medan Afrika är hårdast drabbat i förhållande till befolkningen. Dessbättre minskar de nya fallen i världen sedan 2002.

– Framförallt är det Kina som lyckats hejda spridningen, säger Niclas Winqvist.

I Sverige är sjukdomen vanligast bland utlandsfödda. 80-90 procent av fallen utgörs av personer som växt upp i andra länder, merparten från Afrikas horn. Niclas Winqvist är mån om att understryka att okomplicerad tuberkulos alltid läker ut. Däremot kan den multiresistenta kräva lång och avancerad behandling.

asylboende

Foto: Scanpix

Farligt är också att avbryta en pågående behandling. Då ökar risken för att en multiresistent tuberkulos uppstår.

Få smittas på äventyrsresor

Han ser det största hotet inom infektionsvården i att sjukvården inte längre kan behandla bakteriesjukdomar, att läkemedlen inte hjälper.

– Då riskerar patienterna att dö i banala infektioner, som lunginflammation, ett tidigare dödshot vi fått bukt med idag. Svenskarnas ökande resande verkar inte utgöra ett ökat hot att fler ska drabbas av tuberkulos, trots att det väljs alltmer äventyrliga resformer. Få smittas under äventyrsresorna.

Text: HANS-GÖRAN BOKLUND

Related posts:

  1. Ingen ökad TBC-risk trots en åldrande befolkning
  2. KOL-patienter riskerar farliga bakterieinfektioner
  3. Globala resvanor ökar spridning av antibiotikaresistens

Kort vaccinhistoria

$
0
0

svartvit ko

Det första vaccinet framställdes ur ett virus som orsakar kokoppor.  Foto: Colourbox

Det första vaccinet togs fram 1796 när den engelske läkaren Edward Jenner utvecklade ett vaccin mot smittkoppor. Vaccinet gavs framgångsrikt till en åttaårig pojke i England. Det framställdes ur ett virus som orsakar en djursjukdom, kokoppor (ordet vaccin kommer från latinets ord för ko, ”vacca”).

Den franska vetenskapsmannen Louis Pasteur är en annan pionjär. Bl.a. utvecklade han 1885 det första effektiva vaccinet mot rabies.

De flesta som är födda i Sverige har vaccinerats som barn, t.ex. mot polio och stelkramp. Vilka vaccin som ingår i barnvaccinationsprogrammet har varierat över tid. På senare år har flera vaccin tillkommit t.ex. mot mässling, röda hund och pneumokocker.

Related posts:

  1. Vaccin – en vinnare i längden
  2. Vaccinering lönar sig
  3. Det är aldrig kört

Vaccin – en vinnare i längden

$
0
0
vaccinering

Foto: Roger Lundholm

Kan vaccin vara lösningen när resistenta bakterier gör att antibiotika inte längre fungerar? Det skulle vara praktiskt, men vaccin kan aldrig helt ersätta antibiotika och andra behandlingsalternativ.

Det säger Kristian Riesbeck som är överläkare och professor i klinisk bakteriologi på institutionen för laboratoriemedicin i Malmö vid Lunds universitet. Han forskar kring luftburna bakterier och möjligheterna att utveckla vaccin som kan skydda mot bl.a. öron-, bihåle- och hjärnhinneinflammation. Hans avdelning ligger bakom upptäckterna som tidigare möjliggjort utvecklingen av pneumokockvaccinet Synflorix.

Förebygger sjukdom

När det gäller att förebygga sjukdom är vaccin på många vis oöverträffbart. Det är enkelt att använda, och det ger ofta skydd över lång tid med få eller inga biverkningar.

- Ett väl fungerande vaccin är den mest långsiktiga och kostnadseffektiva lösningen på en sjukdom, det visar historien. Titta till exempel på de framgångsrika barnvaccinationerna, förklarar Kristian Riesbeck och fortsätter:

- Den moderna molekylärbiologin innebär fantastiska möjligheter att skräddarsy ett vaccin. Vi jobbar på molekylnivå och har tillgång till bioinformatik vilket innebär att vi kan ta reda på den exakta uppbyggnaden av de antigener, smittämnen vi vill använda i vaccinet.

Går inte att vaccinera mot allt

Tack vare vaccinet har smittkoppor utrotats. Difteri samt vissa typer av hjärnhinneinflammation har tvingats till reträtt även om det inte gäller över hela världen. Vid en blick framåt är borrelia och malaria exempel på sjukdomar där vi förmodligen kan räkna med väl fungerande vaccin inom en ganska kort tid, enligt Kristian Riesbeck.

Men det går inte att vaccinera mot allt. En stor begränsning är att det är dyrt och tar lång tid att utveckla ett nytt vaccin. Det krävs också omfattande studier för att minimera risken för biverkningar innan ett nytt vaccin tas i bruk.

- Det är inga snabba skott när man ska ta fram ett vaccin. Det är ett svårgripbart ämne och utvecklingskostnaderna är höga, vilket gör att beslutsfattarna och läkemedelsindustrin tvekar, förklarar Kristian Riesbeck.

Bakterier och virus kan mutera

Samtidigt är naturen snabb och sinnrik. Bakterier och virus förekommer i ett stort antal varianter och typer som dessutom har förmåga att variera sitt uttryck eller mutera (ändra form). En bakterie kan därför i extrema fall uppträda i tusentals olika skepnader samtidigt som måltavlan för vaccinet måste finnas i allihopa – annars fungerar det bara på en del av oss och i geografiskt begränsade områden.

I slutändan finns även i vissa fall risken att bakterier och virus förändras eller muterar, så att ett vaccin inte längre skyddar som tänkt. I värsta fall kan vaccinet helt förlora sin skyddande effekt. Då är det viktigt att ha andra behandlingar som är möjliga att sätta in direkt, t.ex. verkningsfulla antibiotika.

Plus och minus

Vid en sammanvägning av plus och minus för vaccin tror Kristian Riesbeck att intresset för forskningen på sikt kommer att växa. Hotet från resistenta bakterier har fått EU att besluta om stora investeringar i antibiotikaforskning, men samtidigt är det känt att bakterier har förmågan att utveckla resistens mot nya antibiotika på några få år. För att minska risken för epidemier och svåra sjukdomar tror han att man så småningom även kommer att rikta mer ljus mot annan forskning, och då bl.a. vaccin för att få fram alternativ som är hållbara över tid.

Text: BJÖRN MARTINSSON

Related posts:

  1. Vaccinering lönar sig
  2. De försöker överlista bakteriers samverkan
  3. Vaccin – så funkar det

Fakta om öroninflammationer

$
0
0
öra

Foto: Colourbox

Hos små barn som inte själva kan berätta om var de har ont, kan det ibland vara svårt att veta om det är en öroninflammation eller inte. Barnet kanske bara gråter och gråter, och vill inte äta.

En barnläkare eller distriktsläkare kan då undersöka barnet och utesluta andra besvär. Inom 24 timmar ska vården alltid erbjuda möjligheten att besöka läkare inom 24 timmar för att rätt diagnos ska kunna ställas. 

Ibland kan det, särkilt hos de små barnen, vara svårt att ens se trumhinnan och då kan man i vissa lägen behöva ta hjälp av en öronspecialist som har större vana och bättre utrustning för att ställa diagnos.

Vanligt hos små barn

En akut öroninflammation orsakas av virus eller bakterier, och ger en infektion i mellanörat där det bildas var.

Öroninflammationer är den vanligaste bakterieinfektionen hos barn och nästan alla barn råkar någon gång ut för det. En del oftare än andra, och hos dessa barn kan öroninflammationerna följa tätt på varandra. De barn som får återkommande öroninflammationer är ofta små när de drabbas första gången – runt ett halvår. Efter tvåårsåldern brukar besvären för det mesta ha blivit lindrigare.

För det mesta läker en öroninflammation ut av sig själv, men i en del fall behövs antibiotika. För att minska problem med antibiotikaresistens får i regel bara barn under ett och över tolv år antibiotika.

Läs mer om öroninflammationer på sjukvårdsrådgivningen 1177.se

När behöver man söka vård?

Ta kontakt med BVC eller din vårdcentral om barnet har ont i örat trots smärtstillande medel eller om det rinner vätska ur örat. Det räcker oftast att vänta till nästa dag om barnet insjuknat på kvällen. Kontakta sjukvården direkt om barnet är slött, inte vill dricka, blir svullen bakom örat eller stel i nacken.

Tips som kan lindra för barnet:

  • Höj huvudändan på sängen för att minska svullnaden i näsan och öronen. Då kan det göra mindre ont.
  • Febernedsättande/smärtstillande läkemedel om barnet mår märkbart dåligt av febern, till exempel har ont i kroppen, är gnälligt, äter och dricker sämre, sover dåligt eller har svårt att komma till ro på kvällen. Tänk samtidigt på att små barn lätt får feber som en del av kroppens försvar mot infektioner, och är i regel inte något som är farligt.

Läs mer i broschyren ”När ditt barn blir sjukt” från Smittskydd Skåne

När bör man söka vård hos en öronspecialist?

  • Öronbarn, med återkommande infektioner.
  • Om det uppstår komplikationer i samband med öroninflammationer.
  • Under ett år är det svårt att ställa diagnos eftersom barnen kan ha trånga örongångar. Om det behövs kan då en öronläkare hjälpa till att ställa diagnos.

Text: NINA NORDH

Källa: Marie Gisselsson-Solén, öronläkare vid SUS och Frida Enoksson, öronläkare vid Helsingborgs lasarett

 

Related posts:

  1. Fakta om barnleukemi
  2. FAKTA OM UV-STRÅLNING
  3. Fakta om IBS – känslig tarm

Nanopartiklar – bakteriernas egna vapen mot antibiotika

$
0
0
Viveka Schaar och Kristian Riesbeck

Bakteriernas förmåga att variera sitt utseende är en stor utmaning vid utveckling av nya vaccin, berättar forskarna Viveka Schaar och Kristian Riesbeck. Foto: Roger Lundholm

Ny forskning visar att det finns bakterier som har utvecklat ett offensivt försvar mot antibiotika med hjälp av nanopartiklar, s.k. yttermembranvesikler.

Kunskaper om försvarssystemet är värdefulla vid utvecklingen av framtida vaccin, förklarar doktoranden Viveka Schaar.

Moraxella och Haemophilus är två vanliga bakterier som bl.a. kan orsaka öroninflammation och luftvägsproblem.

Båda två, men framför allt Moraxella, har utvecklat resistens mot vissa typer av antibiotika, t.ex. penicillin.

Bakterier överlistar antibiotika

Nyligen har forskare gjort en upptäckt som i varje fall delvis kan förklara hur det går till. Det handlar om yttermembranvesikler, ytterst små nanopartiklar som frisätts från bakteriens yta.

Partiklarna innehåller ämnet beta-laktamas som bryter ner penicillin och kan genom att placera sig runt andra, mer antibiotikakänsliga bakterier, skydda dessa. Olika bakterier samverkar därmed för att överlista antibiotikan.

Viveka Schaar, som är doktorand i medicinsk mikrobiologi vid Lunds universitet, forskar med målet att på ett mer övergripande plan förklara hur vesiklerna fungerar, bland annat genom att knyta ihop tidigare rön.

– Det saknas fortfarande mycket kunskap om hur vesiklerna bildas, hur de fungerar och hur de påverkar vårt immunsystem och olika bakterier, säger hon.

I sin forskning har hon bland annat visat hur Moraxella, Haemophilus, pneumokocker samt grupp A-streptokocker skyddar sig med hjälp av yttermembranvesikler och på så sätt kan undgå att dödas av antibiotika. Dessa bakterier orsakar olika typer av infektioner i både de övre och nedre luftvägarna och kan också i vissa fall ge blodförgiftning.

Nytt forskningsfält

Forskningen kring yttermembranvesikler är relativt ny och har tagit fart på allvar under 2000-talet. Numera pekar allt på att de har flera olika funktioner.

Förutom beta-laktamas kan nanopartiklarna även bära gener som sedan troligen överförs till andra bakterier som gör dessa mer utrustade att möta sin fiende människan. Det finns också tecken på att vesiklerna påverkar immunsystemet genom att samspela med en del av de vita blodkropparna.

Viveka Schaar tror att det blir ökat fokus på forskning kring vesiklernas roll på grund av utvecklingen av antibiotikaresistens runt om i världen.

– Det skulle till exempel vara mycket intressant att undersöka andra bakterier som är mer svårbehandlade med antibiotika på grund av att de utvecklat multiresistens.

Text: BJÖRN MARTINSSON

Related posts:

  1. De försöker överlista bakteriers samverkan
  2. Antibiotika – missbrukad mirakelmedicin
  3. Så fungerar antibiotika och antibiotikaresistens

Hittar ny ammunition mot resistenta bakterier

$
0
0
Richard Johnsson

Richard Johnsson hoppas att han så småningom kan hitta den formel som knäcker den multiresistenta bakterien. Foto: Roger Lundholm

Ett antibiotikum dödar bakterien. Vissa bakterier låter sig dock inte besegras.

Forskaren Richard Johnsson har därför valt en annan strategi. Att oskadliggöra i stället för att döda.

Måltavlan för hans forskning är det ogenomträngliga yttre skikt av långa sockerkedjor som finns hos vissa multiresistenta bakterier. Ammunitionen han använder består av molekyler som efterliknar socker.

I labbet på Kemicentrum vid Lunds tekniska högskola filar han på de formler som så småningom kan leda till en helt ny typ av antibiotikum.

Blockera bygget av cellväggen

– Vår strategi är att blockera enzymet som krävs för att bygga upp bakteriens cellmembran och på så sätt avväpna, men inte döda, bakterien. Det vill vi göra genom att ändra lite på sockermolekylen som enzymet normalt dockar med. Det är som att stoppa in en nyckel som nästan passar men som bryts när man vrider om. Enzymet i bakterien upphör att fungera vilket gör bakterien mindre farlig för oss och lätt att ta hand om av vårt immunförsvar, berättar Richard Johnsson.

Därmed, menar han, stängs dörren för en ohämmad tillväxt av de resistenta bakterierna som, om de får fritt spelrum, kan döda den drabbade i en allmän blodförgiftning.

Långa sockerkedjor i yttre cellmembran

Målet är de gramnegativa, multiresistenta bakterierna. Utanför sitt inre membran har dessa först en tunnare cellvägg och därefter ett yttre cellmembran som är dekorerat med långa sockerkedjor.Dessa kan utgöra en effektiv sköld mot antibiotika.

– Genom att använda kolhydrater som efterliknar de socker som är viktiga i bakteriens ämnesomsättning bör man kunna ta sig igenom skölden och neutralisera bakteriens skadliga effekter, säger Richard Johnsson.

Läkemedelsindustrin satsar inte på antibiotika

Det hörs i dag röster från forskarhåll att hotet från multiresistenta bakterier bör jämställas med internationell terrorism, påpekar han. Samtidigt finns det inga läkemedelsföretag som ser tillräckliga vinstmöjligheter i att utveckla nya läkemedel mot detta hot. Ändå är Richard Johnsson optimist.

– Det gäller bara att finna en molekyl som passar. Innan dess har han ytterligare några formler att fundera på.

Text: PER LÄNGBY

Related posts:

  1. Resistenta bakterier – intervju med Inga Odenholt
  2. Vad kan jag bidra med i kampen mot resistenta bakterier?
  3. Resistenta bakterier – smittad vid utlandsresan?

Mindre antibiotika gav inte fler komplikationer

$
0
0
Frida Enoksson

Frida Enoksson är öron-, näsa-, halsläkare på Helsingborgs lasarett och forskar vid Lunds universitet. Foto: Roger Lundholm

De senaste åren har riktlinjerna om när barn ska få antibiotika vid öroninflammationer skärpts.

I sin forskning vill öronläkaren Frida Enoksson titta på om det har gjort att fler barn får svåra komplikationer.

– När de skärpta riktlinjerna först kom 2000 fanns det de som var oroade av tanken att man inte alltid skulle behandla en öroninflammation med antibiotika, berättar Frida Enoksson. Därför har vi tittat på om fler barn har fått den allvarligaste komplikationen till öroninflammation, så kallad mastoidit.

Den allvarligaste komplikationen

Mastoidit är när öroninflammationen sprider sig bakåt i ett litet hålsystem som finns bakom mellanörat.

Det är den vanligaste allvarliga komplikationen till öroninflammationer, men är samtidigt mycket ovanlig och drabbar bara 60–70 av de ca 200 000 fall av öroninflammationer vi har i Sverige varje år.

utstående öra vid mastoidit

Ett utstående öra vid mastoidit. Foto: Frida Enoksson

– De flesta som drabbas av detta är under två år. Tecknet på mastoidit är att barnet blir rött och svullet bakom örat, så att örat börjar stå rakt ut. Förloppet är väldigt snabbt för små barn och utan behandling kan det leda till döden. Men om rätt behandling snabbt sätts in brukar barnen bli bra på några dagar.

Ingen ökning av mastoidit

Tillsammans med Anita Groth från Strama och flera andra öronläkare har Frida Enoksson gått igenom journaler för alla barn som drabbats av mastoidit mellan 1993 och 2007.

– Vi kunde inte se någon ökning av mastoidit efter 2000 när de nya riktlinjerna kom, berättar Frida Enoksson. Nu fortsätter vi och samlar in information om de som insjuknat efter 2007. Hur bemöttes de på vårdcentralen? Fick de remiss till öronklinik? Vilka bakterier orsakade deras infektion? Och vilken roll spelar den pneumokockvaccination som numera erbjuds i det allmänna vaccinationsprogrammet?

Text: NINA NORDH

Related posts:

  1. Fler melanompatienter – men inte fler dödsfall
  2. Fakta om öroninflammationer
  3. Nanopartiklar – bakteriernas egna vapen mot antibiotika

Antibiotika – missbrukad mirakelmedicin

$
0
0
antibiotika

Foto: Johnér

För ett halvt sekel sedan revolutionerade antibiotika läkekonsten. Mirakelmedicinen botade lunginflammationer, möjliggjorde tuff tumörterapi och banade väg för trygga metoder att ersätta utslitna leder med proteser.

Den nya dundermedicinen uppfattades som människas rättighet och genom en hämningslös överanvändning skapade sjukvård och livsmedelsindustri en miljö indränkt i antibiotika. Allra bäst trivdes de resistenta bakterierna …

Läs artiklarna i vårens nummer av Aktuellt om vetenskap & hälsa:

Hur kunde det gå så illa?

Så fungerar antibiotika

Resistenta bakterier och vilka sjukdomar de orsakar

Ett krig på alla fronter …

Vad kan jag bidra med i kampen mot resistenta bakterier?

Vad tar vi med oss hem från utlandsresan?

Läkare utan vapen

Hur undviker jag att smitta andra?

MRSA i hela familjen

Infektionen gav sig inte …

Tuff kur för Morgan

När hjärtat ses som en fiende

Antibiotika räddade nya höfter och knän

Vem vill dela rum på hotell?

Resistensbestämning av bakterier

Tror på snälla bakterier

Frågor och svar om huskurer vid urinvägsinfektioner

Lita inte på urinstickan!

Söker bättre sätt att välja rätt

Mindre antibiotika gav inte fler komplikationer

Resistenta bakterier vid öroninflammation

Oönskade bakterier på dagis pressades tillbaka

Förskolor tvingades stänga på grund av pneumokocker

Fritt fram för diarrébakterier …

Snabbare provsvar

Bidrar mjölkstockning till antibiotikaresistens?

Varmare klimat påverkar svensk sjukdomsbild

Avvisade asylsökande ökar resistensrisken

Vaccin – en vinnare i längden

Vaccin – så funkar det

Nanopartiklar – bakteriernas egna vapen mot antibiotika

Kroppens egen antibiotika

Saliv som vapen mot infektioner

Hittar ny ammunition mot resistenta bakterier

Related posts:

  1. Kroppens egen antibiotika
  2. Förebyggande antibiotika minskar totalanvändningen
  3. Nanopartiklar – bakteriernas egna vapen mot antibiotika
Viewing all 370 articles
Browse latest View live